Nasza ekologiczna herbatka kurkumowa to zrównoważone połączenie najwyższej jakości kłącza kurkumy, słodkiej lukrecji, delikatnego rumianku, korzenia mniszka i aromatycznych przypraw. Dodatek czarnego pieprzu wyostrza subtelny smak herbaty, zwiększając jednocześnie wyjątkowe właściwości kurkumy.
Kurkuma, znana głównie pod postacią żółtego proszku, to tak naprawdę kłącze tropikalnej byliny – ostryżu długiego (ze względu na pokrewieństwo z imbirem, roślinę nazywa się też imbirem żółtym, ale także szafranicą lub żółcieniem).
Ojczyzną kurkumy jest Azja Południowo-Wschodnia, a tradycja jej uprawy sięga 5 tys. lat wstecz. W Indiach, skąd trafiła do Europy, kurkuma traktowana jest nie tylko jako składnik potraw, lek i barwnik, ale również element wielu rytuałów (np. jednym z najważniejszych elementów indyjskich zaślubin jest obsypanie nowożeńców właśnie kurkumą)..
Ważne! Kurkuma używana razem z czarnym pieprzem zwiększa przyswajanie kurkuminy do nawet 2000 %. Warto o tym pamiętać, ponieważ kurkumina jest dosyć słabo przyswajalna.