Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Orlen Paczka) już od 99,00 zł.

DELIFOOD PRZYPRAWA DO GYROSA I KEBABU 100G

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 4,90 zł 4.90
ilość szt.

towar niedostępny

Ocena: 0
Producent: VIVIO

Opis

Przyprawa do gyrosa i kebaba – skład i najważniejsze wartości odżywcze

Zarówno kebab, jak i gyros to potrawy, których sekret tkwi w odpowiednio przyprawionym mięsie. Dlatego też, dla wszystkich miłośników tych śródziemnomorskich oraz bliskowschodnich przysmaków przygotowaliśmy aromatyczną mieszankę przypraw, która wyróżnia się nie tylko wyjątkowym smakiem, ale przede wszystkim zawartością wyłącznie najwyższej jakości składników naturalnego pochodzenia. Dzięki temu, przyprawa do gyrosa i kebaba marki VIVIO cieszy się uznaniem nawet najbardziej wymagających smakoszy. A jakie składniki znajdziemy w niniejszej mieszance.

Po pierwsze: CZOSNEK. Przyprawa ta znana i stosowana jest w kuchniach całego świata. Oprócz charakterystycznego smaku i zapachu, odznacza się ona także zawartością cennych dla zdrowia składników. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługują związki siarkowe, jak również liczne flawonoidy i fitosterole roślinne. Czosnek doskonale łączy się zarówno ze smakiem mięs, jak i warzyw. Dlatego też, nie mogło zabraknąć go w składzie przyprawy do gyrosa i kebaba.

Po drugie: GORCZYCA. Nasiona gorczycy białej najbardziej znane nam są pod postacią smacznej musztardy. Warto jednak wiedzieć, że ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne, roślina ta od lat stosowana jest także w przemyśle farmaceutycznym i ziołolecznictwie. Gorczyca posiada lekko ostrawy smak, dlatego też idealnie podkreśla smak drobiu oraz baraniny.

Po trzecie: PAPRYKA SŁODKA ORAZ OSTRA. Niniejsze warzywo doskonale smakuje zarówno w świeżej, jak i suszonej wersji. Co ciekawe, wywodzi się ono z regionów Ameryki Południowej, gdzie stosowane jest nie tylko w kuchni, ale także w medycynie ludowej. Warto wiedzieć, że papryka ostra jest źródłem kapsaicyny – organicznego związku chemicznego o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Ponadto, odpowiada ona za nadanie pikanterii przygotowywanym przez nas potrawom.

Po czwarte: ROZMARYN. Ta aromatyczna przyprawa znana jest nie tylko w świecie kulinarnym, ale również jest bliska farmaceutom. Odznacza się ona niezwykle wysoką zawartością przeciwutleniaczy, które są w stanie wywierać korzystny wpływ zarówno na nasze zdrowie, jak i urodę. Rozmaryn jest rośliną charakterystyczną dla regionu śródziemnomorskiego. Dlatego też, znajduje on częste zastosowanie podczas przyrządzania mięsa oraz zapiekanek warzywnych.

Po piąte: TYMIANEK. Niniejsza roślina cieszy się niesłabnącą sławą już od czasów starożytnych. Mieszkańcy Basenu Morza Śródziemnego przyprawiali nią mięso oraz ryby, a ponadto stosowali ją w ziołolecznictwie. Warto wiedzieć, że tymianek jest rośliną o przyjemnym zapachu, który przyciąga pszczoły. Dlatego też, możemy spotkać się z miodem tymiankowym, którego właściwości zdrowotne doceniane są przede wszystkim w okresie jesienno-zimowym. Co ciekawe, tymianek za sprawą swojego charakterystycznego smaku znajduje zastosowanie podczas produkcji wędlin, sosów sałatkowych, a nawet likierów. W związku z tym, nie mogło zabraknąć go także w mieszance przypraw do gyrosa i kebabu marki VIVIO.

Po szóste: KOLENDRA. Roślina ta swoim wyglądem może przypominać nam dobrze znaną natkę pietruszki. Podobnie jak ona, zawiera w sobie zestaw cennych witamin i minerałów (w tym witaminę C oraz żelazo). Co ciekawe, kolendra odznacza się delikatnym, nieco słodkawym smakiem, który doskonale balansuje aromat pozostałych ziół mieszanki do gyrosa i kebaba marki VIVIO.

Po siódme: OREGANO. Chociaż oregano kojarzy nam się zazwyczaj z kuchnią włoską, warto wiedzieć, że roślina ta występuje również na ziemiach polskich, gdzie powszechnie nazywana jest lebiodką lub dzikim majerankiem. Oregano odznacza się przyjemnym, ziołowym smakiem oraz doskonale komponuje się ze smakiem mięs, jak i serów. Co ciekawe, przyprawa świetnie sprawdza się w połączeniu z czosnkiem oraz gorczycą. W związku z tym, nie mogło zabraknąć jej także w naszej mieszance.

Po ósme: PASTERNAK. To roślina korzenna zaliczana do rodziny selerowatych. Swoim wyglądem może przypominać nam korzeń pietruszki, z którym jest często mylony. Historia niniejszej rośliny sięga czasów starożytności. Zarówno ówcześni Grecy, jak i Rzymianie doceniali doskonały smak oraz cenne właściwości zdrowotne niniejszej rośliny. Pasternak posiada nieco łagodniejszy i słodszy smak niż pietruszka. Dlatego też, doskonale łączy się z pozostałymi przyprawami zawartymi w mieszance do gyrosa i kebabu marki VIVIO.

To co wyróżnia nasz produkt spośród innych produktów dostępnych na rynku, to nie tylko zawartość wysokiej jakości ziół i suszonych warzyw, ale przede wszystkim prosty skład. W przyprawie do gyrosa i kebabu nie znajdują się nadmierne ilości soli, ani cukru. Ponadto, unikalny kolor niniejszej mieszanki został osiągnięty za sprawą ekstraktu z papryki. Dodatkowo, w składzie tej wyjątkowej przyprawy znajdziemy suszoną cebulę oraz kukurydzę, które świetnie uzupełniają aromat pozostałych ziół.

Poznaj najcenniejsze właściwości zdrowotne warzyw i ziół zawartych w składzie przyprawy do gyrosa i kebaba

Przyprawa do gyrosa i kebaba zawiera w swoim składzie bogaty zestaw ziół i suszonych warzyw o wysokiej zawartości cennych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów. Dlatego też, wprowadzenie jej do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może wpływać na poprawę naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia. Okazuje się, że zarówno ostra papryka (a przede wszystkim zawarta w niej kapsaicyna), jak i gorczyca, wywierają korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego. W połączeniu ze zrównoważoną dietą, mogą przyczynić się one do przyspieszenia procesów metabolicznych oraz spalania tkanki tłuszczowej, a tym samym zwiększać efektywność zastosowanych metod odchudzania.

Przyprawa do gyrosa i kebaba może okazać się także cennym wsparciem dla odporności organizmu. W tym miejscu warto wyróżnić nie tylko witaminę C (zawartą między innymi w kolendrze), ale także związki siarkowe obecne w czosnku. Substancje te mogą odpowiadać za zwalczanie szkodliwych wirusów i bakterii. Dlatego też, przyprawę do gyrosa i kebaba warto wprowadzić do zrównoważonej diety zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy to najbardziej narażeni jesteśmy na działanie szkodliwych patogenów. Co ciekawe, niektóre zioła zawarte w przyprawie marki VIVIO (np. rozmaryn), za sprawą wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, mogą wpływać na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości. Cenne flawonoidy odpowiadają między innymi za zwalczanie szkodliwego wpływu wolnych rodników na nasz organizm, a tym samym na minimalizowanie zjawiska stresu oksydacyjnego. Dodatkowo, przeciwutleniacze zawarte w przyprawie do gyrosa i kebabu spowalniają procesy starzenia się organizmu.

W tym miejscu warto także wspomnieć o minerałach zawartych w składnikach niniejszej mieszanki. Zarówno potas, jak i magnez wykazują wysoce pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego układu krążenia. Przyczyniają się one między innymi do utrzymywania prawidłowego poziomu ciśnienia oraz wzmacniania mięśnia sercowego.

Należy jednak pamiętać, że jeśli chcemy uzyskać z przyprawy do gyrosa i kebaba wszystko to, co najlepsze, powinniśmy włączyć ją do zrównoważonej diety oraz aktywnego trybu życia. Przestrzeganie powyższych zaleceń pozwoli nam na zachowanie dobrego zdrowia oraz samopoczucia na długie lata.

UWAGA NA ALERGENY

W przyprawie do gyrosa i kebaba mogą znajdować się śladowe ilości: glutenu, skorupiaków, jaj, orzeszków ziemnych, ryb, nasion soi, mleka, laktozy, orzechów, selera, gorczycy, dwutlenku siarki, łubinu, mięczaków i produktów pochodnych.

Stosowanie

Niniejsza przyprawa wyróżnia się nie tylko prostym składem, ale także wyjątkowym smakiem i aromatem. Dlatego też, możemy wykorzystać ją w naszej kuchni na wiele różnych sposobów.

  • Po pierwsze: przyprawa do gyrosa i kebabu świetnie uzupełni smak domowej pasty kanapkowej sporządzonej na bazie pieczonych warzyw lub ciecierzycy;
  • Po drugie: przyprawę tę można dodawać zarówno do mięs, jak i ryb. Dzięki temu, nabiorą one nieco śródziemnomorskiego charakteru; Jest doskonałym wsparciem podczas przyrządzania szybkich dań na imprezę. Wystarczy szczypta dodana do smażonego lub duszonego mięsa kurczaka, a danie nabiera orientalnego smaku i aromatu. Przyprawa jest używana do podkreślenia smaku kebabu [gyrosu], na bazie mięsa wołowego, jagnięciny, baraniny i drobiu. Może być stosowana do przyprawiania duszonych i smażonych mięs, dobrze komponuje się z pomidorami, papryką i cebulą.
  • Po trzecie: niniejsza mieszanka świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do zapiekanek warzywnych oraz zup ugotowanych na bazie świeżych warzyw;
  • Po czwarte: przyprawa do gyrosa i kebabu doskonale uzupełni smak domowego leczo;
  • Po piąte: warto połączyć ją z odrobiną oliwy z oliwek i w ten sposób stworzyć wyśmienity sos sałatkowy.

Skład

Przyprawy (kolendra, gorczyca biała, papryka, chilli, tymianek, cząber, pieprz czarny, curry, rozmaryn, jałowiec, ziele angielskie), warzywa suszone (czosnek, cebula, marchew, pasternak), sól, cukier


Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl