FARMVIT LEN NASIONA 200G
towar niedostępny
Opis
Siemię lniane to nieduże ziarenka lnu pospolitego, które mają brązową lub lekko złotawą barwę. Te cenne, oleiste ziarna są zaliczane do tzw. superfoods, czyli do zdrowej żywności o cennych właściwościach prozdrowotnych. Siemię ma pozytywny wpływ na cały organizm i uznawane jest za zielarski produkt leczniczy. Dodatkowo wykorzystywane jest też jako domowy preparat kosmetyczny, ponieważ również stosowane zewnętrznie wykazuje korzystne działanie na włosy i cerę.
W siemieniu lnianym znajdziemy:
- błonnik stanowiący ponad jedną czwartą masy nasion lnu, w tym również błonnik rozpuszczalny w wodzie - działa korzystnie na florę bakteryjną jelit, a do tego obniża cholesterol;
- lignany - wykazują działanie przeciwnowotworowe i działają osłonowo na wątrobę;
- lignina SDG - wzmaga przyrost masy kostnej i ma korzystne działanie na gospodarkę hormonalną kobiet;
- kwasy tłuszczowe omega-3 - stanowią nawet 60 proc. składu tłuszczów obecnych w siemieniu lnianym, dzięki czemu siemię jest jednym z najbogatszych źródeł roślinnych tych kwasów; regularnie dostarczane do organizmu kwasy omega-3 sprzyjają obniżaniu poziomu trójglicerydów;
- substancje śluzowe - są obecne w nasionach lnu i zmielonym siemieniu lnianym, uwidaczniają się po dodaniu wody i nadają mieszance charakterystyczną, lepką konsystencję; śluzy roślinne pozytywnie wpływają na układ pokarmowy;
- sterole roślinne - związki chroniące przed wolnymi rodnikami;
- aminokwasy (m.in. lizyna, leucyna, tryptofan, fenyloalanina);
- minerały takie jak magnez, potas, wapń, mangan, miedź, cynk i selen;
- witaminy, w tym kwas foliowy, witamina C, witamina E, witamina K, niacyna (witamina B3) oraz inne witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6).
Siemię lniane – zastosowanie zdrowotne
. Szczególne znaczenie ma tu siemię lniane w kontekście:
- refluksu - chroni śluzówkę, łagodzi dolegliwości i pieczenie w przełyku;
- wrzodów żołądka - osłania błonę śluzową, redukuje dyskomfort i dolegliwości bólowe;
- zaparć - łagodzi dolegliwości również u osób z zespołem jelita drażliwego;
- biegunek i wzdęć - prawidłowy skład mikroflory przywróci rozpuszczalny błonnik pokarmowy;
- kaszlu i bólu gardła - złagodzenie tych dolegliwości możliwe jest dzięki osłonowemu działaniu siemienia i nawilżeniu gardła;
- cukrzycy - spadek ryzyka rozwoju cukrzycy to zasługa przede wszystkim lignanów, które zmniejszają glikemię w cukrzycy typu 2, a także błonnika ograniczającego nagłe wahania w stężeniu glukozy;
- problemów hormonalnych - ograniczając ryzyko zmian nowotworowych w jajnikach i piersiach; siemię lniane zalecane jest w diecie kobiet wieku menopauzalnym oraz w okresie pomenopauzalnym;
- profilaktyki nowotworowej - przeciwutleniacze, czyli związki zmniejszające ryzyko rozwoju nowotworów dostarczane do organizmu przez siemię lniane to witamina C i E, a także fitoestrogeny;
- profilaktyki osteoporozy - regularne spożywanie siemienia lnianego zwiększa ilość lignanów w diecie, a to właśnie one hamują rozwój osteoporozy;
- nadciśnienia tętniczego - korzystne działanie wykazują tu kwasy alpha;-linolenowe, które pośrednio wpływają na zmniejszenie napięcia ścian naczyń krwionośnych;
- redukcji cholesterolu - spadek prawdopodobieństwa zachorowania na miażdżycę, zakrzepicę i inne choroby układu sercowo-naczyniowego;
- odchudzania - siemię dodane do posiłku wywołuje szybsze poczucie sytości i ogranicza apetyt.
SKŁAD : 100 % SIEMIE LNIANE