KAWON OWOC RÓŻY MIELONY 50G
towar niedostępny
Opis
Owoc dzikiej róży
Suszone
owoce dzikiej róży określane są „polską cytryną”, albowiem w
owocach dzikiej róży znajduje się ok. 30-40 razy więcej witaminy C niż w
owocach cytrusowych, z którą zwykle kojarzy się wysoką zasobność w tą
witaminę.
Napar z dzikiej róży jest bardzo
orzeźwiający, ma kwaskowy smak i delikatny aromat. Warto zaopatrzyć się w zapas
tej rośliny na jesienne i zimowe wieczory - skutecznie pobudzą nas do działania.
Suszone owoce dzikiej róży można też używać jako dodatku zarówno smakowego, jak
i aromatycznego do czarnej czy też zielonej herbaty - doda ciekawej nuty
smakowej, a przy okazji wzbogaci herbatę o dodatkowe właściwości.
Owoce
dzikiej róży to produkt, który znajduje się na czele produktów bogatych w
witaminę C. Witamina C jest silnym antyoksydantem, co oznacza, że spowalnia
proces starzenia i ma działanie przeciwnowotworowe. Dodatkowo, witamina C
zmniejsza również poziom zmęczenia i prowadzi do poprawy ogólnego samopoczucia,
poprawia zdolność koncentracji. Wysokie dawki witaminy C pozytywnie wpływają
również na układ krwionośny.
Poza witaminą C mielony owoc róży zawiera
również witaminę A, B1, K. Witamina A wzmacnia układ immunologiczny, witamina B1
pozytywnie wpływa na działanie układu nerwowego oraz mięśnia sercowego,
natomiast witamina K wpływa na właściwą krzepliwość krwi. Z owoców dzikiej róży
można również, po dodaniu alkoholu i odpowiedniej ilości cukru, przygotować
nalewkę.
Mielone owoce róży zawierają także bioflawonoidy (czyli barwniki
roślinne), które zawierają szereg prozdrowotnych właściwości: mają działanie
przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, antyoksydacyjne, Bioflawonoidy świetnie
również działają w przypadku nadciśnienia tętniczego, cukrzycy czy dusznicy
bolesnej. Owoce dzikiej róży zawierają również substancję, która nazywa się
galaktolipid - udowodniono, iż ma ona wpływ na leczenie choroby zwyrodnieniowej
stawów.
OWOC
RÓŻY FRUCTUS ROSAE
zioła do zaparzania
Zastosowanie: Owoce róży stanowią naturalne źródło witaminy C.
Herbatka z róży może być podawana na zimno i na gorąco, wspaniale gasi pragnienie.
Sposób użycia: 1 łyżeczkę rozdrobnionych owoc zalać wrzącą wodą. Pozostawić na 10 minut pod przykryciem do zaparzenia.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Masa netto w gramach: 50 g
Norma zakładowa ZN-0812/KAW/00