NOW VITAMIN B-50 100TABL
towar niedostępny
Opis
Suplement marki NOW Foods zawiera kompleks witamin z grupy B, ponadto cholinę, inozytol i kwas para-aminobenzoesowy (PABA). Produkt pomaga uzupełnić niedobory witamin.
W skład produktu wchodzą:
- Tiamina inaczej Witamina B1, jest silnie związana z wytwarzaniem glukozy w organizmie człowieka. Wpływa na odpowiedni metabolizm energetyczny oraz właściwe funkcje psychologiczne.
- Ryboflawina inaczej B2 jest niezbędna do prawidłowego działani niektórych enzymów, układu nerwowego i narządu wzroku. Jej niedobory prowadzą między innymi do problemów ze strony błon śluzowych.
- Niacyna - witamina B3 lub inaczej mówiąc witamina PP, to trzecia w kolejności odkryta przez naukowców witamina z grupy B. Bierze ona udział między innymi w przemianach metabolicznych.
- Witamina B6 tworzona jest przez grupę 6 organicznych związków chemicznych. Odpowiada między innymi za dobre funkcjonowanie układu nerwowego, odpornościowego, metabolizm: energetyczny, białka, glikogenu i homocysteiny.
- Kwas foliowy - Witamina B9 jest bardzo ważna dla rozwoju płodu – jej odpowiednia ilość pozwala na prawidłowe wytworzenie się cewy nerwowej. Dodatkowo kwas foliowy wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, pobudza tworzenie się nowych krwinek czerwonych i chroni organizm przed niektórymi nowotworami.
- Witamina B12 - inaczej kobalamina, to organiczny związek chemiczny odgrywający ważną rolę w produkcji erytrocytów. Witamina B12 przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i nerwowego, tworzenia czerwonych krwinek, metabolizmu homocysteiny oraz energetycznego. Dodatkowo, odpowiedni poziom kobalaminy wpływa na zmniejszenie uczucia zmęczenia.
- Biotyna, czyli witamina B7 albo, inaczej mówiąc, witamina H. Najczęściej mówi się o biotynie jako o witaminie piękna ze względu na to, że – jak pokazują badania – jej odpowiedni poziom wpływa na wygląd włosów i skóry. Witamina B7 przyczynia się do prawidłowego metabolizmu energetycznego i makroskładników, a także wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Niedobory biotyny objawiają się między innymi wypadaniem włosów oraz łamliwymi paznokciami.
- Kwas pantotenowy – to tak naprawdę mieszanina kilku związków chemicznych: kwasu pantotenowego, panteiny, pantenolu oraz koenzymu A. W ciele człowieka przede wszystkim bierze udział w metabolizmie białek, cukrów oraz tłuszczy. Wpływa na układ nerwowy, zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia, odpowiada za prawidłową sprawność umysłową, metabolizm energetyczny. Kwas pantotenowy przyczynia się także do syntezy i metabolizmu hormonów steroidowych, witaminy D oraz niektórych neuroprzekaźników.
- PABA – kwas para-aminobenzoesowy. Związek zwany witaminą B10 (wchodzi m.in. w skład kwasu foliowego, czyli witaminy B9), zaliczany do aminokwasów niebiałkowych. Znajduje się w żywności takiej jak ziarna, jaja, mleko, mięso, grzyby, a nawet drożdże piwne.
- Cholina – jest składnikiem wybranych fosfolipidów, dlatego początkowo naukowcy zaliczali ją do witamin z grupy B, nazywając witaminą B4. Dziś uznaje się ją jedynie za witaminopodobną. Substancja ta przyczynia się do prawidłowego metabolizmu homocysteiny oraz lipidów. Wpływa również na odpowiednią pracę wątroby. Naturalnie cholina występuje głównie w żółtkach jaj, wątrobie i w mleku.
- Inozytol – nazwa inozytol odnosi się do zbioru dziewięciu stereoizomerów, ale przeważnie mówiąc „inozytol” ma się na myśli jeden stereoizomer, mio-inozytol. Mio-inozytol to cząsteczka podobna w swojej strukturze do glukozy. Może ona poprawiać płodność u osób z zespołem policystycznych jajników (PCOS), a także uwrażliwiać organizm na insulinę.