REAL FOODS NASIONA CHIA 1000G
towar niedostępny
Opis
Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.), zwana też chia to roślina pochodząca z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali, bardzo ceniona ze względu na nasiona. Uprawiana była już przez Azteków w czasach prekolumbijskich. Obecnie w Meksyku i Gwatemali nasiona jej służą powszechnie do przygotowywania odżywczych napojów i żywności.
Chia jest uprawiana w celach handlowych dla nasion bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3. Uzyskuje się z nich około 25-30% oleju, w większości kwasu α-linolenowego. Nasiona zawierają białko, tłuszcz, błonnik , znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy i kawowy, myrycetyna, kwercetyna oraz flawonid kamferol). Olej z nasion chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 – około 64%. Nasiona chia nie zawierają glutenu. Nasiona chia są tradycyjnie spożywane w Meksyku i południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych. Nasiona chia służyły jako podstawowy artykuł spożywczy Azteków w środkowym Meksyku. Kronikarze jezuiccy opisują chia jako trzecią, najważniejszą dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy.
W 2009 r. Unia Europejska zatwierdziła nasiona chia jako produkt spożywczy, pozwalając na stosowanie ich jako dodatek do całkowitej masy chleba w ilości do 5%.
Dawkowanie:
- Dzienne
spożycie nasion chia nie powinno przekraczać 15 g.
Nasiona chia są zdrowym i bardzo ciekawym dodatkiem do diety. Można dodawać całe lub zmielone nasiona chia do musli, jogurtu, shake'ów, sałatek oraz wypieków.
"Chia Fresca" to napój popularny w Meksyku oraz Ameryce Środkowej. Mieszamy 2 łyżeczki nasion chia z 250-300ml wody, następnie dodajemy sok z cytryny lub limonki oraz cukier do smaku.
Sposób przechowywania:
- Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
Zawartość:
- Opakowanie zawiera 1000g nasion chia.
Skład:
- nasiona chia
Kraj pochodzenia:
Paragwaj