VIVIO CYNAMON CEJLOŃSKI 100G
towar niedostępny
Opis
CYNAMON CEJLOŃSKI MIELONY 100G VIVIO
Cynamon jest przyprawą o ponad tysiącletniej historii, którą dodaje się do potraw i napojów. Otrzymuje się ją z wysuszonej kory drzewa cynamonowca. Prawdziwy cynamon pochodzi z Cejlonu (stąd nazwa) oraz Madagaskaru i jest najcenniejszą odmianą tej przyprawy.
Cynamon cejloński charakteryzuje się jasnobrązowym kolorem, wpadającym w pomarańczowy oraz lekko słodkawym smakiem. W odróżnieniu od pozostałych odmian, prawdziwy cynamon cejloński ma nie tylko bardziej szlachetny smak, ale przede wszystkim odznacza się niewielką zawartością kumaryny, związku, który w większych ilościach toksycznie wpływa na wątrobę i nerki. Kora cynamonu cejlońskiego ma wiele cienkich, delikatnych warstw, zwiniętych w rulonik. Jest ona krucha, łamliwa i swobodnie można ją podzielić na mniejsze kawałki (w przeciwieństwie do pozostałych odmian cynamonu, których korę ciężko połamać)
Cynamon jako słodka przyprawa znakomicie nadaje się do dań zarówno słodkich jak i pikantnych. Można go wykorzystywać jako przyprawę do potraw na zimno np. lodów, sałatek owocowych czy dań lub deserów na ciepło (czy ktoś wyobraża sobie szarlotkę bez cynamonu?). W jesienno-zimowe wieczory herbata z cynamonem, goździkami i kardamonem efektywnie rozgrzeje nasze całe ciało, gdyż cynamon ma silne właściwości rozgrzewające.
Cynamon cejloński obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz ma silne właściwości antybakteryjne, antyalergiczne i przeciwgrzybiczne. Jego spożywanie wspomaga spalanie tłuszczu oraz stymuluję przemianę materii. Pomaga przy przeziębieniu i grypie a związki znajdujące się w cynamonie pomagają oczyścić układ oddechowy i szybciej wrócić do zdrowia.
SKŁADNIKI: CYNAMON CEJLOŃSKI MIELONY 100%
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Masa netto: 100g