VIVIO KURKUMA MIELONA 500G
towar niedostępny
Opis
Ostryż długim, nazywany również szafranem indyjskim, a powszechnie znany jako kurkuma jest rośliną z rodziny imbirowatych, rosnącą dziko w Indiach i uprawiana w krajach o klimacie tropikalnym. Z rośliny tej uzyskuje sie przyprawę i żółty barwnik zwany kurkuminą.
Kurkuma jest niezbędnym składnikiem mieszanek przypraw, np. curry.
Kurkuma barwi potrawy, do których jest dodawana, nadając im żółtego koloru i przyjemnego, korzennego smaku. Silnie barwi też sztućce (szczególnie drewniane i plastikowe), którymi się ją nabiera i miesza gotowane z nią danie.
W przemyśle spożywczym kurkuma jest wykorzystywana do zabarwiania masła, majonezu, makaronu i sera.
Stosowanie
Kurkuma służy do przyprawiania sosów, potraw z drobiu, zup kremów oraz omletów. Pasuje do dań z roślinami strączkowymi (fasole, ciecierzyca, soczewica, soja). Obowiązkowy składnik wszelkich dań typu curry i innych dań kuchni indyjskiej.
Dodana do ciasta drożdżowego, ucieranego lub biszkoptu nada im piękny żółty kolor.
Składnik popularnych ostatnio shot’ów zdrowia.
Przepis
Shot z kurkumą na odporność
- 2 cytryny
- 1 pomarańcza
- około 3 cm świeżego imbiru
- 1-2 łyżeczki miodu
- 1-2 łyżeczki mielonej kurkumy
- szczypta mielonego pieprzu czarnego/Cayenne
- szczypta mielonego cynamonu
- szczypta mielonych goździków
Z cytryny i pomarańczy wycisnąć sok. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do soku. Dodać miód oraz przyprawy: kurkumę, pieprz, cynamon i goździki. Wszystko dokładnie wymieszać i przelać do butelki. Przechowywać w lodówce. Przed użyciem dokładnie wstrząsnąć. Pić codziennie po 1 porcji (około 50ml).