VIVIO OSTROPEST MIELONY 1000G
towar niedostępny
Opis
Ostropest pod różną postacią: susz, olej z ostropestu, mielony czy w formie całych ziaren, znany jest ze swoich właściwości wspomagania funkcjonowania wątroby. Ostropest ma unikalny skład i posiada właściwości lecznicze. Zawiera flawonoidy, kwasy organiczne, witaminy C i K, białka, dużą ilość kwasu linolowego, sole mineralne i sylimarynę. Ostropest jest silnym przeciwutleniaczem, działa oczyszczająco i przeciwzapalnie, stymuluje regenerację i wytwarzanie nowych komórek wątroby – stosuje się go m.in. przy marskości wątroby i jej stłuszczeniu, chroni wątrobę przed toksynami, posiada właściwości odtruwające. Ma również właściwości przeciwkrwotoczne i przeciwzakrzepowe. Zwiększa wydzielanie soków trawiennych i poprawia trawienie.
Ostropest swoje właściwości lecznicze zawdzięcza sylimarynie, która stabilizuje błony komórkowe hepatocytów wątrobowych, przez co chroni wątrobę przed działaniem związków toksycznych i pobudza jej zdolności regeneracyjne.
Ostropest mielony stosuje się przede wszystkim profilaktycznie, w celu zapobiegania chorobom (np. chorobom wątroby), ale także w celu poprawienia naszego zdrowia, czy oczyszczenia organizmu.
Stosowanie
Ostropest mielony świetnie sprawdza się do przygotowywania naparu. Ale zmielone ziarenka możemy dodawać także do sałatek, musli czy jogurtu.
Skład: ostropest mielony
Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna 1236kJ/297kcal – 15% RWS*
Tłuszcz 21g – 30%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4g – 20%
Węglowodany 7g – 2,7%
w tym cukry 1g – 1,1%
Białko 20g – 40%
Sól 0,01g – 0,16%
*RWS – Referencyjna Wartość Spożywcza
Stosowanie
Zmielone ziarna ostropestu można spożywać samodzielnie lub dodawać do różnego rodzaju potraw, tj. sałatki, owsianki, kanapek, sosów czy zup.
Dawka ostropestu nie powinna przekraczać 2-3 łyżeczek dziennie.
Uwagi
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.