VIVIO QUINOA KOMOSA RYŻOWA BIAŁA 1000G
towar niedostępny
Opis
KOMOSA RYŻOWA WARTOŚCI ODŻYWCZE
Składniki: Komosa ryżowa biała
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
Produkt może zawierać: soję, gluten,
gorczycę, orzechy i nasiona sezamu.
Komosa posiada unikatowy skład aminokwasowy. Żadna inna roślina nie zawiera tak korzystnego zbioru aminokwasów egzogennych. Zawartość białka waha się od 12 do 22%. Jest to łatwo przyswajalne białko, a co ciekawe, proces obróbki termicznej, czyli gotowanie, dodatkowo zwiększa jego przyswajalność. Dlatego komosa jest idealnym źródłem wartościowego białka w diecie wegetarian, dzieci, kobiet w ciąży czy seniorów.
Warto zwrócić uwagę na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (linolowy i oleinowy), dodatkowo “zabezpieczonych” przed utlenianiem sporą ilością witamin antyoksydacyjnych, głównie A i E. Ponadto komosa jest dobrym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, składników mineralnych: magnezu, potasu i wapnia, oraz fitosteroli, saponin i fenoli.
Komosę, na tle innych pseudozbóż, wyróżnia zawartość flawonoidów w jej składzie. Komosa zawiera ich 58 mg/100 g, czyli dwa razy więcej niż w żurawinie. Jest to cenna i unikatowa cecha, ponieważ zboża na ogół nie posiadają flawonoidów.
Quinoa zawiera także włókna błonnikowe, w tym inuliny. Dzięki temu ma silne działanie prebiotyczne i może być zalecana jako środek w diecie osób z problemami ubogiej mikroflory układu pokarmowego. Z kolei dzięki zawartości saponin może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i immunostymulujące.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
KOMOSA RYŻOWA ZASTOSOWANIE
Kasza quinoa - jak smakuje?
Kasza quinoa ma charakterystyczny, słodkawy smak, dzięki czemu nadaje się zarówno do przygotowywania dań głównych, jak i deserów.
Komosa ryżowa biała znajduje szerokie zastosowanie w codziennej kuchni człowieka. Ugotowana na miękko może stanowić doskonały dodatek do dań mięsnych lub rybnych. Dzięki swoim właściwościom pęczniejącym, może również świetnie sprawdzić się w roli zagęszczacza do pełnych warzyw sosów oraz zup. Warto również wiedzieć, iż produkt ten świetnie odnajduje się w zdrowych deserach. Na jego bazie możemy przygotować zarówno pożywny pudding, jak i chrupkie ciasteczka. Ponadto, komosa ryżowa (ugotowana na sypko) jest doskonałym składnikiem smacznych sałatek.
Jak ugotować komosę ryżową?
Suche ziarna komosy ryżowej należy dobrze wypłukać pod bieżącą wodą. Następnie gotować ok. 10 - 15 minut. Komosę gotuje się w proporcji 1:2 (1 szklanka komosy, 2 szklanki wody).