VIVIO OLEJ KOKOSOWY RAFINOWANY - 900ML
Cena regularna:
towar niedostępny
Olej kokosowy rafinowany, idealny do smażenia i nie
tylko!
Olej kokosowy rafinowany powstaje z mechanicznie
przetwarzanego miąższu kokosowego przy użyciu wysokich temperatur. Rafinowany
olej kokosowy dzięki obróbce cieplnej nie ma charakterystycznego kokosowego
smaku i nie wpływa na smak przygotowanych z jego udziałem potraw. Ma
konsystencję stałą i biały kolor w temperaturze do około 26°C. Poniżej 26°C
przybiera konsystencją półpłynną.
Jest odporny na wysokie temperatury, dzięki temu idealnie nadaje się do smażenia.
93% składu oleju, to kwasy tłuszczowe nasycone (kwas laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, stearynowy, kaprylowy, kaprynowy). W przeciwieństwie do tłuszczów zwierzęcych są to tłuszcze nasycone o średniej długości łańcucha, które przekształcane są przez organizm bezpośrednio w energię, a nie odkładane w postaci zapasów tłuszczu lub złogów. Pozostałe 7% stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone (oleinowy Omega-9 i linolowy Omega-6). To właśnie te składniki sprawiają, że olej jest tak cenny. Kwas laurynowy, który jest głównym składnikiem oleju (50%), ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne.
Olej kokosowy jest przydatny nie tylko w kuchni. Wiele osób ceni go sobie za właściwości pielęgnujące, nawilżające i odżywcze dla skóry i włosów.
Skład: kokos (kopra, tj. twardy miąższ orzechów palmy kokosowe
Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 3700kJ/900kcal – 45% RWS*
Tłuszcz 100g – 143%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 92g – 460%
Węglowodany 0g – 0%
w tym cukry 0g – 0%
Białko 0g – 0%
Sól 0g – 0%
*RWS – Referencyjna Wartość Spożywcze
Stosowanie:
Z uwagi na stałą postać, nadaje się do smarowania pieczywa, zamiast masła lub margaryny.
Doskonały do smażenia, w wysokich temperaturach olej kokosowy, w odróżnieniu od innych olejów nie pali się i nie jełczeje.
Ponadto na jego bazie można przyrządzać ciasta, torty i czekoladowe desery. W związku z tym, że olej kokosowy rozpuszcza się w temperaturze ok. 26 stopni C, może być też dodawany do dressingów i sosów sałatkowych.
Można używać go jako maseczki do włosów, balsamu do skóry, czy bazy do peelingu.
Uwagi:
Przechowanie oleju kokosowego nie jest wymagające. Najlepiej przechowywać go w szafce kuchennej wraz z innymi produktami. Trzeba pamiętać o tym, by unikać miejsc nasłonecznionych. Poza tym słoik powinien być zawsze szczelnie zamknięty.
Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Nie ma jeszcze żadnych opinii, bądź pierwszy!
29,90 zł
1,20 zł
74,90 zł
2,00 zł
39,90 zł
99,00 zł