VIVIO OLEJ KOKOSOWY RAFINOWANY - 900ML
towar niedostępny
Opis
Olej kokosowy rafinowany, idealny do smażenia i nie
tylko!
Olej kokosowy rafinowany powstaje z mechanicznie
przetwarzanego miąższu kokosowego przy użyciu wysokich temperatur. Rafinowany
olej kokosowy dzięki obróbce cieplnej nie ma charakterystycznego kokosowego
smaku i nie wpływa na smak przygotowanych z jego udziałem potraw. Ma
konsystencję stałą i biały kolor w temperaturze do około 26°C. Poniżej 26°C
przybiera konsystencją półpłynną.
Jest odporny na wysokie temperatury, dzięki temu idealnie nadaje się do smażenia.
93% składu oleju, to kwasy tłuszczowe nasycone (kwas laurynowy, mirystynowy, palmitynowy, stearynowy, kaprylowy, kaprynowy). W przeciwieństwie do tłuszczów zwierzęcych są to tłuszcze nasycone o średniej długości łańcucha, które przekształcane są przez organizm bezpośrednio w energię, a nie odkładane w postaci zapasów tłuszczu lub złogów. Pozostałe 7% stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone (oleinowy Omega-9 i linolowy Omega-6). To właśnie te składniki sprawiają, że olej jest tak cenny. Kwas laurynowy, który jest głównym składnikiem oleju (50%), ma właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne.
Olej kokosowy jest przydatny nie tylko w kuchni. Wiele osób ceni go sobie za właściwości pielęgnujące, nawilżające i odżywcze dla skóry i włosów.
Skład: kokos (kopra, tj. twardy miąższ orzechów palmy kokosowe
Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 3700kJ/900kcal – 45% RWS*
Tłuszcz 100g – 143%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 92g – 460%
Węglowodany 0g – 0%
w tym cukry 0g – 0%
Białko 0g – 0%
Sól 0g – 0%
*RWS – Referencyjna Wartość Spożywcze
Stosowanie:
Z uwagi na stałą postać, nadaje się do smarowania pieczywa, zamiast masła lub margaryny.
Doskonały do smażenia, w wysokich temperaturach olej kokosowy, w odróżnieniu od innych olejów nie pali się i nie jełczeje.
Ponadto na jego bazie można przyrządzać ciasta, torty i czekoladowe desery. W związku z tym, że olej kokosowy rozpuszcza się w temperaturze ok. 26 stopni C, może być też dodawany do dressingów i sosów sałatkowych.
Można używać go jako maseczki do włosów, balsamu do skóry, czy bazy do peelingu.
Uwagi:
Przechowanie oleju kokosowego nie jest wymagające. Najlepiej przechowywać go w szafce kuchennej wraz z innymi produktami. Trzeba pamiętać o tym, by unikać miejsc nasłonecznionych. Poza tym słoik powinien być zawsze szczelnie zamknięty.