VIVIO TAHINI PASTA SEZAMOWA 330G
towar niedostępny
Opis
Tahini to pasta z prażonego sezamu jest bardzo popularna w krajach Bliskiego Wschodu. U nas zyskuje coraz większą popularność ze względu na dużą zawartość składników odżywczych, witamin i minerałów. Używana jest do przygotowywania pasty z ciecierzycy zwanej hummusem, baba ghanoush (danie z oberżyny), chałwy, sosu tahini, dipów, służy jako dodatek do ciast i deserów.
Nasiona sezamu zawierają witaminy: A, B1, B2, B3, B6 i B9 oraz E oraz spore ilości cynku, fosforu, magnezu, manganu, miedzi, potasu, sodu, wapnia i żelaza. Zawierają białko i błonnik, zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe i antyoksydanty. Nasiona sezamu zawierają dwie unikalne substancje: sezaminę i sezamolinę. Obie należą do lignanów, które wykazują właściwości obniżające cholesterol. Sezamina jest również antyoksydantem chroniącym wątrobę.
Skład: sezam
Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna 2844kJ/688kcal – 34% RWS*
Tłuszcz 59,9g – 86%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,66g – 33%
Węglowodany 10g – 4%
w tym cukry 1,6g – 2%
Białko 23,2g – 46%
Błonnik 7,9g
Sól 0,033g – 1%
*RWS – Referencyjna Wartość Spożywcza
Stosowanie
Składnik hummusu, baba ganoush, chałwy. Dodatek do dipów, sosów, ciast i deserów. Może być stosowany jako zamiennik masła orzechowego.
Uwagi
Zawartość soli i cukru w gotowym produkcie jest wyłącznie wynikiem występowania tych składników w sezamie. Wytrącenie się oleju na powierzchni pasty jest zjawiskiem naturalnym. Przed spożyciem zaleca się wymieszanie pasty.